DEN LILLE

BRUSFABRIKKEN

Etablert 1920

Roma Mineralvannfabrikk AS er en prisbelønt liten brusfabrikk i Lillestrøm. I over 100 år har vi laget brus, saft og andre tradisjonsrike leskedrikker etter egne oppskrifter. Hjertet i Den Lille Brusfabrikken ligger i de norske merkevarene, med klassikere som Asina fra 1948, Ingefærøl fra 1920 og Flux Soda fra 1965. Godt design, god kvalitet og gode tradisjoner skaper i dag verdens beste brus fra Den Lille Brusfabrikken i Lillestrøm.

GULL

Pakningsdesign

RETAILPRISEN 2014

(Romas Julebrus)

Årets gull går til et arbeid som holder et meget høyt designfaglig nivå. Her går strategi, ide og håndverk i eventyrlig harmoni. Designerne har skapt et eget univers som appellerer både til barn og voksne. Designet er befriende fritt for juleklisjeer samtidig som det gir gode assosiasjoner til en tradisjonsrik og koselig jul.

En nostalgisk fargepalett, lekne eventyrfigurer og god flaskeform gjør at dette produktet vekker nysgjerrighet. Serien har en tydelig familielikhet samtidig som hver variant har sin egen personlighet. Denne flasken fortjener å stå på bordet sammen med juleakevitten. Designløsningen har gitt gode resultater. Med nytt design har produktet fått innpass i dagligvare og doblet salget for julebrusen. Dette er et produkt man bare vil MÅ ha og juryen gleder seg allerede til neste jul!

STAYERPRISEN 2012

Delt ut på Bedriftsforbundets 20 års jubileum av daværende næringsminister Trond Giske.

Stayer-prisen 2012 tildeles en bedrift som med sitt engasjement, sin kreativitet, stå-på-vilje og stayerevne, gjør det bra i et tøft marked med mektige konkurrenter. En liten familiebedrift med hjerte for faget sitt.

 

PRISER & UTMERKELSER

NORSKE MERKEVARER

fra Den Lille Brusfabrikken

Ingefærøl

INGEFÆRØL

​Et av de første produktene som ble laget på Den Lille Brusfabrikken i Lillestrøm i 1920 var Ingefærøl - en ekte luksusbrus i en tid der familien delte en flaske på lørdagskvelden.

Asina

ASINA

Asina ble lansert i 1948 som en felles appelsinbrus for de små brusfabrikkene i Mineralvannfabrikkenes Landsforening. Appelsinråsaften hadde akkurat blitt tilgjengelig igjen etter krigens herjinger - og nå kunne hjulene endelig komme i gang. Asinaforeningen ble stiftet i 1961, og gjennom snart 70 år har Asina blitt produsert på over 90 små fabrikker over hele landet. Med 8% råsaft og en lang historie fra de lokale fabrikkene, er den blitt selve symbolet på Den lille norske brusfabrikkens utfordrerrolle overfor de store internasjonale bryggeriene.

  • White Facebook Icon
Flux Soda

FLUX SODA

Flux Soda har original oppskrift fra 1965 og har i likhet med Asina, også levd sitt liv som et samarbeidsprosjekt mellom de små norske brusfabrikkene. En fantastisk fruktbrus med smak av vanilje - helt ulik noe annet du har smakt og verdens beste brus!

 
 

ORGANISASJONEN

På Den Lille Brusfabrikken er vi 12 heltidsansatte fordelt på produksjon, administrasjon, lager og butikk.

Ta gjerne kontakt med oss.

Marianne Bergersen

Marianne Bergersen

Daglig leder

Katrine Bergersen Klemp

Katrine Bergersen Klemp

Kommersiell leder

2019_Espen Strand Andersen.jpg

Espen Andersen

Produksjonssjef

Fredrik Profil.jpg

Fredrik Bergersen Klemp

Salgssjef

Christian - Butikksjef.jpg

Christian Lemika Grunnfoss

Butikksjef

Roma Butikken

100 års

ERFARING

Vi har kunnskapen og infrastrukturen til å realisere de gode ideene.

HISTORIE

Kort fortalt

Det ligger mange gode historier bak en brusfabrikk som er over hundre år. Alle produktene som kom og gikk. Alle menneskene som har arbeidet og gjort sitt. 

Grunnlegger av Roma Mineralvannfabrikk, Martin Bergersen var i 1916 agent for Schous Bryggeri og Løiten Brænderi. Varene ble den gang sendt med jernbanen fra Oslo og solgt i Lillestrøm og omegn. Bedriften hadde hele tiden en jevn og fin salgsøkning, og ble agent for Jarlsberg Mineralvann AS og forhandlet blant annet Coca Cola.

Roma Mineralvannfabrikk ble etablert i Teatergata 7 i Lillestrøm i 1920. Grunnlegger Martin Bergersen var en del av en bølge av nyetableringer - på hver en liten knatt dukket det opp små brusfabrikker. Det var brusfabrikk på Sørumsand, brusfabrikk i Eidsvoll, brusfabrikk i Askim og i enhver liten bygd og by i landet. Slik mikrobryggeriene preger dagens landskap, var bølgen av små brusfabrikker et symbol på entusiasmen for de boblende drikker og for ønsket om å gjøre det selv.

Martin Bergersen (1888-1964)
Margit Bergersen (1904-1980)

Brusproduksjonen foregikk i begynnelsen i et lite kjellerlokale på 60m2 i Teatergata 7 i Lillestrøm, og ble senere flyttet til en egen brusfabrikk i bakgården. Morten Bergersen tok over for sin far i 1963, og bare få år senere tok bruseventyret fabrikken til ekspandering og nye og større lokaler i Nordahl Brunsgate 18, like utenfor Lillestrøm sentrum. 

I nye lokaler satset Morten på ny teknologi, og et nytt konsept basert på levering til spesialbutikker for øl og mineralvann med utkjøring av hele billass pr. utsalg. Dette som en del av en frisk satsning i kampen mot stadig større og mektigere internasjonale konkurrenter. Ideen var å tilby kunden innkjøp av mineralvann og andre drikkevarer rasjonelt og rimelig, samtidig som man beholdt det gode kvaliteten.

Læren om produksjon av drikkevarer har gått i arv, og noen av de opprinnelige oppskriftene er fremdeles i bruk. Daglig leder Marianne Bergersen og hennes bror Morten Bergersen jr. kom inn i bedriften på 80-tallet, og Mariannes barn Katrine, Martin og Fredrik begynte sitt arbeide på fabrikken i 2005. Sammen er de i dag stolte tredje- og fjerde generasjons innehavere av brustradisjoner på Roma Mineralvannfabrikk i Lillestrøm - den siste lille brusfabrikken i Norge.

 

HVORFOR HETER FABRIKKEN ROMA?

Hva drømte etablerer Martin Bergersen om da han navnga det lille bruseventyret? Historien om Roma-navnet ble aldri skrevet ned, og står igjen som et lite mysterium. Kan det ha vært en sammenføyning av Romerike Mineralvannfabrikk? Kanskje hadde Martin ordet "aroma" i tankene. Eller kan han ha latt seg inspirere av Lillestrøm - den lille byen i hjertet av Romerike.

 

Vi vet ikke sikkert. Hva tror du?